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Résomil

Maison du lait

42 rue du Châteaudun

75314 PARIS Cedex 9

Fiche souche

Données passeports de la souche

Identifiant : ITGLL51

Genre :

Lactobacillus

Espèce :

delbrueckii

Sous-espèce :

lactis

Micro-organisme :

bactérie

Origine géographique :

France

Biotope :

Lactosérum de fromage à pâte pressée cuite

Déposant :

CNIEL

Conservateur-diffuseur :

Actalia Produits Laitiers

Année d'isolement :

1984

Publication :

KERJEAN J.R., CONDON S., LODI R., KALANTZOPOULOS G., CHAMBA J.F., SUOMALAINEN S., COGAN T., MOREAU D. 2000. Improving the quality of European hard-cheeses by controlling of interactions between lactic acid bacteria and propionibacteria. Food Res. Intern. 33:281-287

THIERRY A., RICHOUX R., KERJEAN J.R. 2004.Isovaleric acid is mainly produced by Propionibacterium freudenreichii in Swiss cheese. Int. Dairy J. 14:801-807

Séquence ADNr16S :

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