Chercher une souche

Résomil

Maison du lait

42 rue du Châteaudun

75314 PARIS Cedex 9

Fiche souche

Données passeports de la souche

Identifiant : ITGLH77

Genre :

Lactobacillus

Espèce :

helveticus

Micro-organisme :

bactérie

Origine géographique :

France

Biotope :

Recuite

Déposant :

CNIEL

Conservateur-diffuseur :

Actalia Produits Laitiers

Année d'isolement :

1988

Publication :

THIERRY A., MAILLARD M.B., RICHOUX R., KERJEAN J.R., LORTAL S. 2005. Propionibacterium freudenreichii strains quantitatively affect production of volatile compounds in Swiss cheese. Le Lait. 85:57-74

RICHOUX R., VALENCE F., THIERRY A., PALVA A., LORTAL S. 1998. Autolysis of Lactobacillus helveticus and Propionibacterium freudenreichii in Swiss cheeses : first evidence by using species-specific lysis markers. J. of Dairy Res. 65:609-620

RICHOUX R., VALENCE F., DEUTSCH S.M., GAGNAIRE V., LORTAL S. 2000. Autolysis and related proteolysis in Swiss cheese for two Lactobacillus helveticus strains. J. of Dairy Res. 67:261-271

CHAMBA J.F. 1994. Interaction entre Lactobacilles thermophiles et bactéries propioniques. Influence sur les carcatéristiques de l'Emmental. Actes du Colloque LACTIC 94 - Caen 7-9 sept. Les bactéries lactiques - lactic acid bacteria . pp 267-277

THIERRY A., RICHOUX R., KERJEAN J.R. 2004.Isovaleric acid is mainly produced by Propionibacterium freudenreichii in Swiss cheese. Int. Dairy J. 14:801-807

Séquence ADNr16S :

ggccgtgctaatacatgcagtcgagcgagcagaaccagcagatttacttcggtaatgacgctggggacgcgagcggcggatgggtgagtaacacgtggggaacctgccccatagtctgggataccacttggaaacaggtgctaataccggataagaaagcagatcgcatgatcagcttataaaaggcggcgtaagctgtcgctatgggatggccccgcggtgcattagctagttggtaaggtaacggcttaccaaggcaatgatgcatagccgagttgagagactgatcggccacattgggactgagacacggcccaaactcctacgggaggcagcagtagggaatcttccacaatggacgcaagtctgatggagcaacgccgcgtgagtgaagaaggttttcggatcgtaaagctctgttgttggtgaagaaggataaaggtagtaactggcctttatttgacggtaatcaaccagaaagtcacggctaactacgtgccagcagccgcggtaatacgtaggtggcaagcgttgtccggatttattgggcgtaaagcgagcgcaggcggaagaataagtctgatgtgaaagccctcggcttaaccgaggaactgcatcggaaactgtttttcttgagtgcagaagaggagagtggaactccatgtgtagcggtggaatgcgtagatatatggaagaacaccagtggcgaaggcgactctctggtctgcaactgacgctgaggctcgaaagcatgggtagcgaacaggattagataccctggtagtccatgccgtaaacgatgagtgctaagtgttgggaggtttccgcctctcagtgctgcagctaacgcattaagcactccgcctggggagtacgaccgcaagggttgaaactcaaaggaattgacgggggcccgcacaagcggtggagcatgtggtttaattcgaagcaacgcgaagaaccttaccaggtcttgacatctagtgccatcctagagattag