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Résomil

Maison du lait

42 rue du Châteaudun

75314 PARIS Cedex 9

Fiche souche

Données passeports de la souche

Identifiant : ITGLH56

Genre :

Lactobacillus

Espèce :

helveticus

Micro-organisme :

bactérie

Origine géographique :

France

Biotope :

Lactosérum

Déposant :

CNIEL

Conservateur-diffuseur :

Actalia Produits Laitiers

Année d'isolement :

1988

Publication :

CHAMBA J.F., PERREARD E. 2002. Contribution of propionic acid bacteria to lipolysis of Emmental cheese. Lait, 82, 33-34

KERJEAN J.R., CONDON S., LODI R., KALANTZOPOULOS G., CHAMBA J.F., SUOMALAINEN S., COGAN T., MOREAU D. 2000. Improving the quality of European hard-cheeses by controlling of interactions between lactic acid bacteria and propionibacteria. Food Res. Intern., 33, 281-287

THIERRY A., MAILLARD M.B., RICHOUX R., KERJEAN J.R., LORTAL S. 2005. Propionibacterium freudenreichii strains quantitatively affect production of volatile compounds in Swiss cheese. Le Lait, 85, 57-74

Séquence ADNr16S :

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