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Résomil

Maison du lait

42 rue du Châteaudun

75314 PARIS Cedex 9

Fiche souche

Données passeports de la souche

Identifiant : ITGP10

Genre :

Propionibacterium

Espèce :

freudenreichii

Micro-organisme :

bactérie

Biotope :

Pâte pressée cuite

Déposant :

CNIEL

Conservateur-diffuseur :

Actalia Produits Laitiers

Année d'isolement :

1992

Publication :

THIERRY A., RICHOUX R., KERJEAN J.R. 2004.Isovaleric acid is mainly produced by Propionibacterium freudenreichii in Swiss cheese. Int. Dairy J. 14:801-807

THIERRY A., MAILLARD M.B., BONNARME P., ROUSSEL E. 2005. The addition of Propionibacterium freudenreichii to Raclette cheese induces biochemical changes and enhances flavor development. J Agric Food Chem. 53(10):4157-65

DHERBECOURT J., MAILLAIRD M.B., CATHELINE D., THIERRY A. 2008. Production of branched-chain aroma compounds by Propionibacterium freudenreichii: links with the biosynthesis of membrane fatty acids. J Appl Microbiol. 105(4):977-85

Séquence ADNr16S :

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