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Résomil

Maison du lait

42 rue du Châteaudun

75314 PARIS Cedex 9

Fiche souche

Données passeports de la souche

Identifiant : ITGLH1

Genre :

Lactobacillus

Espèce :

helveticus

Micro-organisme :

bactérie

Biotope :

Ferment de fromagerie

Déposant :

CNIEL

Conservateur-diffuseur :

Actalia Produits Laitiers

Année d'isolement :

1987

Publication :

KERJEAN J.R., CONDON S., LODI R., KALANTZOPOULOS G., CHAMBA J.F., SUOMALAINEN S., COGAN T., MOREAU D. 2000. Improving the quality of European hard-cheeses by controlling of interactions between lactic acid bacteria and propionibacteria. Food Res. Intern. 33:281-287

RICHOUX R., VALENCE F., DEUTSCH S.M., GAGNAIRE V., LORTAL S. 2000. Autolysis and related proteolysis in Swiss cheese for two Lactobacillus helveticus strains. J. of Dairy Res. 67:261-271

CHAMBA J.F. 1994. Interaction entre Lactobacilles thermophiles et bactéries propioniques. Influence sur les carcatéristiques de l'Emmental. Actes du Colloque LACTIC 94 - Caen 7-9 sept. Les bactéries lactiques - lactic acid bacteria. pp 267-277

THIERRY A., RICHOUX R., KERJEAN J.R. 2004.Isovaleric acid is mainly produced by Propionibacterium freudenreichii in Swiss cheese. Int. Dairy J. 14:801-807